Terug naar Excursies

Stadswandeling Haarlem


Bavo
Haarlem wordt voor het eerst genoemd in een document uit de 10e eeuw. In 1245 werden stadsrechten verkregen van Willem II van Holland. Aan het eind van de Middeleeuwen was Haarlem één van de belangrijkste steden van Holland geworden. In de vroegmoderne tijd ontwikkelde de stad zich op industrieel gebied als textielstad en op cultureel gebied als schildersstad.
Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. In 1577 vertrokken de Spanjaarden en kwam de stad weer aan de zijde van Willem van Oranje. Veel Vlamingen kwamen daarna naar de stad, meestal daadkrachtige mensen met veel vakkennis, kapitaal en handelsrelaties. Zij bezorgden de Haarlemse linnennijverheid een nieuwe bloeiperiode. Ook Frans Hals, Haarlems bekendste schilder uit de Gouden Eeuw, was een geboren Vlaming. De Vlaamse architect Lieven de Key werd in 1593 stadsbouwmeester en bouwde de Vleeshal aan de Grote Markt, ontwierp vernieuwingen aan de Grote Kerk en bouwde de toren van de Nieuwe Kerk.gravesteenbrug
Hoewel Haarlem in economisch opzicht al in de Gouden Eeuw werd overschaduwd door grote broer Amsterdam, bleef het een geliefde woon- en verblijfplaats voor de rijken en machtigen. Zo hadden zowel Lodewijk Napoleon als prinses Wilhelmina (moeder van koning Willem I) paviljoen Welgelegen, het huidige Provinciehuis, als verblijf.

De rijke geschiedenis en de Vlaamse invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de stad. Niet voor niks is de oude kern Haarlem aangewezen als beschermd stadsgezicht. Onze gids leidt u vakkundig door deze mooie stad en toont u de vele historische plaatsen die nog steeds de allure en schoonheid bezitten, die Haarlem destijds tot een van Hollands mooiste steden maakte.

Prijs voor een wandeling van +/- 3 uur, vanaf € 150,-
.