Terug naar Excursies

Stadswandeling Leiden

DSCF1418De geschiedenis van Leiden gaat ver terug. Aan het eind van de vijftiende eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Dit was voor een groot deel te danken aan de internationale lakenindustrie. Vanaf de zestiende eeuw keerde het economisch tijd. Het was de tijd van de Hervorming en protestantse stromingen werden fel vervolgd. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing en werd door de Spanjaarden belegerd. Het Ontzet is het beginpunt van een nieuwe bloeiperiode. In 1577 kwamen tienduizenden Zuidelijke Nederlanders vanwege hun calvinistische geloof naar Leiden. Leiden was na Amsterdam de grootste stad van de Republiek der Nederlanden. Op het hoogtepunt rond 1670 woonden er ruim 60.000 mensen dicht op elkaar. Door heel de Leidse binnenstad vindt u herinneringen aan deze periode.

Wanneer u op 3 oktober in Nederland bent, nemen wij u graag mee naar de viering van Leidens Ontzet met kermis, optochten, optredens en markten, een dag om nooit te vergeten.
Leiden is ook de geboortestad van Rembrandt en Jan Steen. ouderijn-3

Leiden telt bijna 2800 monumenten: van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten. Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten absoluut de moeite waard is! We wandelen langs de gevels, de straten, de steegjes, en de hofjes, elk vertelt zijn eigen verhaal. Veel historische monumenten en bijzondere doorkijkjes zijn doorgaans moeilijk te vinden maar onze gids brengt u er feilloos naar toe. U zult versteld staan van de pracht en glorie die de 17de-eeuwse binnenstad u te bieden heeft.

Tarieven: wandeling +/- 3 uur: vanaf € 150,-